Categorieën
Persbericht van de dag

Toe aan een gehoorapparaat: wat komt er bij kijken?

Dus je hebt gehoorverlies. Wat nu?

Voor veel mensen zijn hoortoestellen de beste optie om onbehandeld gehoorverlies te corrigeren en een hoge kwaliteit van leven te hervatten. Gehoorschade kan men op verschillende manieren oplopen door hard geluid. Slechthorendheid bij ouderen komt meestal voort door de slijtage van de haarcellen; ook wel bekend als ouderdomsslechthorendheid. Een andere vorm is ‘tinnitus’, men neemt dan geluid waar zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Als oorzaak hiervan kunnen bijwerkingen van medicijnen, hoge bloeddruk of infectieziekten zijn. Maar veel vaker komt voor dat de mensen na het uitgaan, hun oren hebben overbelast en er een piep aan overhouden. Dit is tinnitus.

Waarom is een gehoortest belangrijk?

Een hoortest geeft een meting van de gevoeligheid van iemands gehoor over het volledige spraakbereik. De test meet het zachtste geluid over meerdere punten, wat zich bevindt in ons spraakbereik. Zo’n gehoortest wordt ook wel een audiogram genoemd. Ben je van plan een gehoortest te ondergaan, wees dan bereid om te praten over alle problemen die je hebt met jouw gehoor, zoals het communiceren, moeilijk horen in een rumoerige omgeving of last van tinnitus door gehoorverlies.

Wat gebeurt er in een gehoortest? De audioloog die uw hoortest uitvoert, zal een kijkje in je oren nemen. Om ervan verzekerd te zijn dat er geen blokkering zoals teveel oorsmeer is of om welke reden dan ook de gehoortest niet kan worden uitgevoerd. Er zal gevraagd worden hoe de problemen zich plotseling voordoen en of je infecties of verwondingen aan de oren hebt gehad. De test duurt ongeveer 20-30 minuten via een koptelefoon, waardoor je een reeks geluiden krijgt te horen die op een of andere manier moet beantwoorden.

Wat zijn de kosten voor een gehoorapparaat?

Bij veel hoorwinkels wordt regelmatig de vraag gesteld wat nu de kosten zijn. De Van Boxtel gehoorapparaten die in de hoorwinkels worden verkocht, hebben allemaal een prijskaartje. Toch is het niet direct te zeggen wat je ervoor moet betalen. Dit heeft te maken met (aanvullende) verzekeringen. De kosten hiervan zijn deels afhankelijk van de zorgverzekering die men heeft afgesloten. Gehoorapparaten die in het basispakket zitten worden tegenwoordig nog maar deels vergoed. Het komt hierop neer dat je 75 procent van het gehoorapparaat uit de jouw vastgestelde categorie vergoed wordt.

Een simpel voorbeeld hiervan is: je wilt een gehoorapparaat kopen van 800 euro. Dan krijg je 600 euro terug van de zorgverzekeraar. Van dat bedrag wordt dan nog wel het resterende eigen risico verrekend. Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen moet men wel een minimale gehoorschade hebben van 35 decibel (dB). Prijzen voor een gehoorapparaat kunnen variëren van 800 – 1200 euro.

Bron: Jongesenioren.nl.